Babits Mihály

Jónás könyve

Ismertető

Felvonások:
1
Játékidő:
60 perc

Fizikai színházi előadás Babits Mihály azonos című elbeszélő költeménye, valamint versek és vendégszövegek felhasználásával.

Sokan sokféleképpen magyarázták már az égi hatalom és a Próféta viszonyát. Legutóbb az isteni Szót a Történelemmel és a Lelkiismerettel azonosították. De hol marad Jónás, az Akarat szentje, előbb a nem-akarásé, aztán a túlvilági parancsot túllicitáló Akarásé, és főleg hol rejtőzködik Babits, az ősi bibliai hálaadó ima új megszólaltatója? Aki a hivatást a hűséggel azonosítva végül is elmondhatja magáról: „Nem az énekes szüli a dalt, a dal szüli énekesét.”

Jónás egy szökött próféta, fülöncsípett, visszacibált, majdhogynem méltatlan igehirdető. Egy botcsinálta hős, egy kudarc-hős, nem is elbukó, hanem megszégyenített hős. Isten balekja. Mégis hős. Éppen a tények ősi dramaturgiája folytán válik személye hitelessé. Rongyos ruhájú figurájának harca Ninive ellen abszurd, de mi ez ahhoz a harchoz képest, amit önmagával és az Úrral kell megharcolnia? Dicsteljes eposz, fejezet a törhetetlen vértanúk legendáiból.

Az élőadás és a kedvezményes jegyár a Déryné Program jóvoltából valósul meg.

Évadok

A darab az alábbi évadokban volt műsoron:

Szereplők, stáb

Szereposztás

Stáb

Rendező-koreográfus
zeneszerző
díszlet- és jelmeztervező
szövegkönyv
koreográfusasszisztens