Kasza Henriette

T.Pataki emlékgyűrűs

A salgótarjáni József Attila Művelődési és Konferencia-központban a felnőtt és ifjúsági színházi bérletsorozatok szervezésével, a máshonnan érkező társulatok vendégszereplésével és immár a helyi Zenthe Ferenc Színház előadásainak műsorba illesztésével Kasza Henriette foglalkozik. Talán több mint biográfiai érdekesség, hogy annak a Kiss Imrének az unokája, aki az első igazgatója volt az 1966 tavaszán felavatott Fő téri művelődési háznak, ahol meghonosodtak a rendszeres színházi előadások.

Kasza Henriette 2002 januárjában került a József Attila Művelődési és Konferenciaközpontba. Eleinte a közművelődés több szegmense is a munkaköréhez tartozott, s Korill Ferenc akkori igazgató mellett fokozatosan – főként az ifjúsági előadások kapcsán – ismerkedett a színházi szervezőmunkával. 2008 és 2011 között szülési szabadságon volt. Visszatérése óta jórészt a színházzal kapcsolatos feladatokat végzi. Szívesen vállalta ezt az egész rendszert átfogó munkát, mert mindig is közel állt hozzá ez a művészeti ág.

Folyamatosan figyelemmel kíséri az intézményhez közvetlenül érkező illetve az interneten megjelenő ajánlatokat, a színházakra vonatkozó információkat, ápolja a már kialakult kapcsolatokat és alakít ki újakat. Általában egy-egy naptári év elején fog hozzá a következő évad tervezéséhez. Többféle szempont – így a megosztott közönségigény, a műfaji változatosság elve, a szórakozató és úgymond klaszszikus, komoly művek valamint az aktuális társadalmi mondandójú kortárs darabok egymás melletti szerepeltetése, ismert, vonzó nevű színészek, rendezők vendégül látása, határokon túli társulatok meghívása – amikor összeállítja a sorozatokat, műsorra tűzni javasol úgymond egyedi előadásokat. S természetesen nem elhanyagolhatók a színházak által támasztott pénzügyi feltételek illetve a másik oldalról az anyagi kondíciók sem.

Kasza Henriette nagyon örül annak, hogy az elmúlt évben sikerült életre hívni a Zenthe Ferenc Színházat. Tapasztalatai szerint ennek a döntésnek jó a visszhangja, a színházbarátok szívesen veszik, hogy a városnak saját, önálló társulata van. Ez a tény új helyzetet teremtett a programok összeállításában, összehangolásában: egyre több helyi előadást lehet és kell beépíteni a felnőtt, az ifjúsági és a gyermek-bérletsorozatokba. Annál is inkább mert a felnövekvő generációk, a fiatalok színházi közönséggé nevelése az egyik kiemelt feladata, ha úgy tetszik küldetése a Zenthe Ferenc Színháznak. Ugyancsak fontos, hogy Salgótarján színházát a város határain túl is ismerjék meg. Ezért szükségesek a megyén belüli és kívüli szereplések, úgymond tájolások is. E folyamatban határkőnek bizonyult a minapi budapesti bemutatkozás.

(forrás: Nógrád Megyei Hírlap)