Rólunk írták

Különleges darab született Salgótarján várossá nyilvánításának évfordulójára

A macskakő hallatán a legtöbb embernek az utak borítására egykoron gyakran használt építőanyag jut eszébe. A városban és környékén lakók számára ez a szó egy hajdani bánya elnevezését is jelenti, különösen azoknak, akik látták Czikora Zsolt, somoskőújfalui alkotó néhány évvel ezelőtt ugyanezzel a címmel készített filmjét. S immár megszületett egy harmadik értelmezés is.
Rólunk ír a nool.hu >>

Grandiózus színdarabbal idézi meg a várossá nyilvánítás időszakát a Zenthe Ferenc Színház

Sem színészből, sem háttéremberből, sem technikai eszközökből nem igényelt még annyit egyetlen korábbi előadás sem, mint a Macskakő című darab. A Zenthe Ferenc Színház a teátrum 10 éves történetének legkomplexebb feladatával készül Salgótarján várossá nyilvánításának 100. évfordulójára. A centenárium alkalmából meghirdetett Zenthe100 pályázat II. kategóriájában fődíjas, Topolcsányi Laura által írt drámát két felvonásban, két és fél órás előadásban viszik színpadra. Ennek apropóján Susán Ferenc rendezővel, a színház produkciós igazgatójával és Sándor Zoltán dramaturggal, a teátrum művészeti vezetőjével beszélgettünk.
Rólunk ír a 3100.hu >>

Tizennégy premierrel és új játszóhellyel készül a következő évadra a Zenthe Ferenc Színház

Bár a járványhelyzet miatt a Zenthe Ferenc Színház is nehéz hónapokon van túl, a teátrum fejlődése töretlen, a következő évadban pedig számos újdonsággal várják közönségüket – derült ki az intézmény hétfői, évadnyitó társulati üléséhez kapcsolódó sajtótájékoztatóján.

Rólunk ír a 3100.hu >>

Tizennégy premierrel várja a nézőket a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház

Tizennégy premierrel várja a nézőket a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház a 2021/22-es évadban; a bemutatók között lesz olyan előadás is, amellyel a százéves Salgótarjánt köszöntik – közölte a társulat igazgatója hétfőn a városban tartott évadnyitó sajtótájékoztatón.

Rólunk ír a nool.hu >>

Az élet alássan – na, ilyen még nem volt!

Hát, ennek is eljött az ideje: „lepaktáltunk az Ördöggel”. Hogy hová vezet ez az út? Egyértelmű. Ahová minden olyan dolog, ami képes újradefiniálni önmagát: valami újhoz.

AZ ÉLET ALÁSSAN pontosan ez lesz, valami egészen új.

A Diabolus In Musica és a Zenthe Ferenc Színház most megbontja a keretet: ez koncert lesz, de mégsem az; irodalom lesz, de másként; és színház lesz, de formabontó.

Rólunk ír a videkiszinhazak.hu >> és a deszkavizio.hu >>

Vers – koncert – színház: szinte egy

Az élet alássan című előadás a budapesti székhelyű Diabolus In Musica elnevezésű akusztikus formáció és a Zenthe Ferenc Színház szoros kooprodukciójában készült, gondolatgazdag és látványos műsor. A minap a próbafolyamat első szakaszát zárták le, a premier élménytől semmiképp sem akarják megfosztani a közönséget.

A teljes cikk a nool.hu oldalon >>

Véradás a Zenthében: csaknem 100 embernek tudnak segíteni

Véradásra buzdította a salgótarjáni lakosságot a Zenthe Ferenc Színház és a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete.

A teljes cikk a nool.hu oldalon >>

Újabb színdarab próbafolyamata indult el a Zenthében

„A felvonás elején a szoba már derül, de igazán napos csak akkor lesz, amikor a tanítónő bejön. Mintha ajtót nyitván, vele együtt özönlenék be a nap.” Bródy Sándor egyik legismertebb művét, a Tanítónőt viszi színre a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház, amelynek olvasópróbáját hétfőn tartották. A sokoldalú szerző korának egyik legizgalmasabb íróegyénisége volt. Újított és véleményt formált, miközben játszott az irodalmi nyelvvel. A magyar irodalomban korábban nem ábrázolt konfliktusokat jelenített meg, és újszerűnk számított a nagyvárosi élet ábrázolása is.

A teljes cikk a nool.hu oldalon >>

Jó úton jár a salgótarjáni társulat, hosszabbítottak az igazgatóval

2012. május 29-e mérföldkőnek tekinthető a megyei jogú város színházi életének történetében, minthogy az akkor bemutatott produkció – T. M. Plautus: A hetvenkedő katona című vígjátékának előadása – az első volt az önálló színházalapítás, társulatépítés gyakorlatilag napjainkban is tartó folyamatában. A teátrum akkor még a Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft. keretében Simon Lajos igazgatásával jött létre, s ugyanő került az élére a megyei jogú város önkormányzatának 2018. június 28-i döntése alapján önállósodott Zenthe Ferenc Színház Nonprofit Kft.-nek is. Az alábbi beszélgetést az az alkalom inspirálta, hogy Fekete Zsolt polgármester a minap aláírta Simon Lajos pályázat útján – a szakmai bizottság egyhangú szavazatával támogatott – 2021. július elsejétől további öt esztendőre érvényes ügyvezetői igazgatói kinevezését.

A teljes cikk a nool.hu oldalon >>

Különleges kezdeményezéssel készül a Zenthe Ferenc Színház a magyar költészet napjára

A jeles nap alkalmából #csaknekedmondom jeligével indított kezdeményezést a Zenthe Ferenc Színház. A salgótarjáni teátrum célja, hogy színt vigyen a szürke hétköznapokba, segítve ezzel az emberek pozitivitásának fenntartását is, valamint kihangsúlyozza a különböző korok íróinak világát, szépségét.

A teljes cikk a nool.hu oldalon >>

Húsvéti tojáskereső kalandra hívja a Zenthe Ferenc Színház a tarjániakat

A salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház tojáskereső versenyre invitálja a város lakosságát. A játék április 1-én indul és 5-ig tart majd.

A teljes cikk a nool.hu oldalon >>

Mozart zenéje kíséri az apokalipszist a k2 Színház új előadásán

A k2 Színház új, abszurd és melankolikus bemutatója Mozart Dies irae-szekvenciájából indul ki, hogy a Requiem hangjain keresztül rákérdezzen, miért akarja megúszni az európai ember újra és újra a poklok poklát.

A teljes cikk a fidelio.hu oldalon >>

Töretlen a nézők bizalma a Zenthe Ferenc Színház iránt

Több mint félezren éltek a bérletmegújítás lehetőségével a napokban lejárt határidőig. Ez rekord a színház történetében, annak ellenére is, hogy voltak olyan rendszeres színházlátogatók, akik a koronavírus-járvány egy esetleges második hullámától tartva nem éltek a bérletmegújítás lehetőségével. Ők későbbre halasztották az évadbelépőjük megvásárlását – közölte a Zenthe Ferenc Színház értékesítési vezetője.

A teljes cikk a 3100.hu oldalon >>

Bemutatták a Zenthe Ferenc Színház Trianon 100 emlékfilmjét

Szerda délután mutatták be a Zenthe Szalonban a “Vértezett szív” című, zenés-verses filmet, amely a trianoni békeszerződés századik évfordulójára készült. A filmben megjelenik Nógrád megye több ikonikus helyszíne is, többek között a balassagyarmati Vármegyeháza, a kisterenyei Gyürky-Solymossy-kastély, a mohorai Mikszáth-Mauks emlékpark, valamint Radnóti Miklós és dr. Förster Kálmán szobra is. A meghatározó részben megyei helyszínek mellett a Kárpát-medence számtalan ikonikus tája, épülete felbukkan a képkockákon.

A teljes cikk a 3100.hu oldalon >>

Állandó társulattal rendelkezik a Zenthe Ferenc Színház

Immár saját, állandó társulattal rendelkezik a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház. A régi és új színészek megismerkedtek egymással. A társulatot felvidéki színészek is erősítik Jókai Ági, Házi Anita és Erdélyi Gábor személyében.

A teljes cikk a felvidek.ma oldalon >>

Három éven át jelentős támogatásban részesül a Zenthe Ferenc Színház

A napokban megkötött közös működtetési megállapodás kiszámítható és tervezhető működés mellett fejlesztésekre is lehetőséget ad, de a művészeti munka színvonala is tovább emelhető lesz – mondta a 3100.hu-nak Simon Lajos, a salgótarjáni színház igazgatója. A Zenthe Ferenc Színház vezetőjét azt követően kérdeztük, hogy a napokban megszületett a színház működtetésének részleteit rögzítő, a salgótarjáni önkormányzat és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közötti megállapodás.

A teljes cikk a 3100.hu oldalon >>

Száz éves lenne, örökké él – Zenthe Ferenc online jubileuma

Rokoni szálak nélkül volt a családtagunk Zenthe Ferenc évtizedekig. Akár a Szomszédok Taki bácsijaként. Vagy Kárpáthy Zoltánként a rádiós szupersorozatból, a Szabó családból. Április 24-én lenne 100 éves. Emlékévet szerveznek tiszteletére Salgótarjánban. Noha már kitalálták a programokat, s van szilvás-mákos Zenthe-torta is, pár napja pedig megjelent a Zenthe-bélyeg, egyelőre csupán online ünnepeket tartanak. Nemcsak Salgótarjánban, hanem például az Országos Színháztörténet Múzeum és Intézetben is.

A teljes cikk a fidelio.hu oldalon >>

Zenthe Ferenc-drámapályázatot hirdet a salgótarjáni színház

A száz éve született Zenthe Ferenc színművészre, a nemzet művészére emlékezve drámapályázatot hirdetett a nevét viselő salgótarjáni színház.

A teljes cikk a NOOL.HU oldalon >>

A Zenthe Ferenc Színház darabját tűzte műsorra az M5-ös televíziós csatorna

Heinrich von Kleist egyfelvonásosát, a Tarnóczi Jakab rendezte Az eltört korsót mutatta be tavaly a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház a Vidéki Színházak Fesztiválján, amit akkor az M5-ös televíziós csatorna is rögzített, kedden (2020. február 4-én) este pedig az országos televízió képernyőjére kerül.

A teljes cikk a 3100.hu oldalon >>

Nem élhetek muzsikaszó nélkül – Mikó István rendezése a Zenthe Ferenc Színházban

Mikó István rendezésében a Magyar Kultúra Napján mutatták be a Zenthe Ferenc Színházban a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című darabot. A zenés vígjátékról a főszereplők meséltek.
A Móricz dzsentrivilágát megidéző előadás nagy sikert aratott a bemutatón. Mikó István rendező elárulta, gyakorlatilag egy hét történéseit öleli fel a darab.

A teljes cikk a szinhaz.org oldalon >>

Három Prima díjas lép színpadra a Zenthe színház új előadásában

Bár hosszú évek óta az egyik kedvenc színésze a salgótarjáni közönségnek, megannyi szerepben lépett már fel – korábban más, az utóbbi években a Zenthe Ferenc Színházzal is – sőt rendezőként ugyancsak bemutatkozott már Salgótarjánban, de eleddig vendégtársulatok produkcióival. A ma esti premier keretében látható Nem élhetek muzsikaszó nélkül című előadás viszont az ő dirigálásával kerül színre.

A teljes cikk a nool.hu oldalon >>

Illíria szigetén az elit jól elvan - Amit akartok (Vízkereszt) bemutató a Szkénében

Illíria népe álmos-derűs egyhangúságban él Shakespeare mágikus komédiájában. Erre a helyre csak megérkezni lehet, elhagyni soha... December 7-én és 8-án tartották a Szkéné Színház és a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház budapesti bemutatóját Tarnóczi Jakab rendezésében.

A teljes cikk a fidelio.hu oldalon >>

Koltai Róbert: profi sportvezető apámnak köszönhetem a színházat

Nagyon kalandosan, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház buszának több órás közúti ellenőrzése után érkezett meg Déváról Brassóba az egyik legismertebb és legkedveltebb magyarországi színész, Koltai Róbert. A Cenk alatti városban a 3. Magyar Színházfesztivál második napján lépett fel, a Lovagias ügy című zenés vígjáték főszerepében.

A teljes cikk a Maszol.ro oldalon >>

Lovagias ügy

A halasi színházi sorozat őszi évada október 28-án elkezdődött. A Lovagias ügy című előadást tekinthette meg először a közönség ennek keretében a Városi Filmszínházban Koltai Róbert és Vándor Éva főszereplésével.

A teljes cikk a halasmedia.hu oldalon >>

ÚJRA BRASSÓBAN A ZENTHE FERENC SZÍNHÁZ

Beregszász, Budapest és Marosvásárhely nemzeti színházai mellett a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház ismét meghívást kapott a Brassói Magyar Színházfesztiválra, amelyet október 24. és 27. között rendeznek.

A teljes cikk a szinhaz.org oldalon >>

Kihívásokkal teli évad kezdődik a salgótarjáni színházban

A színház életében mindig fontos pillanat az új évad bemutatása, nem volt ezzel másként a Zenthe Ferenc Színház sem. A teátrum vezetése sajtótájékoztatón számolt be szerdán az eddig elért eredményeikről, illetve a tervekről.

A teljes cikk a nool.hu oldalon >>

A Zenthe Ferenc Színház előadását is meghívták a Vidéki Színházak Fesztiváljára

A Thália Színház idén nyolcadik alkalommal rendezi meg a Vidéki Színházak Fesztiválját, melynek keretében szeptember 2. és 8. között kilenc előadást hívtak meg Budapestre. Szeptember 3-án a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház Heinrich von Kleist egyetlen vígjátékával, Az eltört korsóval érkezik a fővárosba.

A teljes cikk a nool.hu oldalon >>

A Zenthe Ferenc Színházzal kapcsolatos ismeretek is előkerültek az érettségin

Az idei szóbeli magyar irodalom érettségin a Zenthe Ferenc Színház létrejöttéből, működéséből is felelhettek a salgótarjáni Uzoni Péter Gimnázium és Általános Iskola végzősei. Egy diák ki is húzta a tételt.

A teljes cikk a 3100.hu oldalon >>

Nagy sikert aratott a Zenthe színház évadbeli búcsúja

Két magyar – az Ördög, a Lovagias ügy – és egy orosz – az Erdő című – darab színre vitele után Ar­thur Miller Pillantás a hídról című drámájának premierjével zárta a rendkívül sikeres 2018/2019-es évadját, a hétéves múltú, immár kiemelt előadó-művészeti együttes címmel elismert Zenthe Ferenc Színház társulata.

A teljes cikk a nool.hu oldalon >>

Kilenc premierrel is készül az új évadra a Zenthe Ferenc Színház

Egy bejelentéssel kezdődött szerdán a Hello Caféban a színházi programot ismertető sajtótájékoztató. Simon Lajos, a társulat igazgatója elmondta, hogy a délelőtt folyamán a társulat képviseletében két kollégával – Andó Ákossal és Imre Ildikóval – együtt lerótták kegyeletüket Budapesten, a Farkasréti temetőben a színház névadójának sírjánál, tekintve, hogy a legendás Zenthe Ferenc 99 évvel ezelőtt, 1920. április 24-én született Salgóbányán.

A teljes cikk a nool.hu oldalon >>

Szkéné – Salgótarjáni vendégjáték – „Színtiszta (i)gazság” – Az eltört korsó

Budapesten, a Szkéné Színház vendégeként játszottuk 2019. április második hétvégéjén (péntek, szombat) az Eltört korsót. Mezei néző is megnézte előadásunkat.

A teljes cikk a mezeinezo.blog.hu oldalon >>

Nem tévedünk el a salgótarjáni Erdőben!

Az emberek a pénzükért a lelküket is eladnák – jelentik ki Osztrovszkij Erdő című darabjában. A pénz, amely soha nem volt még aktuálisabb téma, mint 2019 tavaszán Közép-Európában. Susán Ferenc rendezésének nemigen akadnak pozitív hősei, legfeljebb szánnivalók. Juhász Dósa János kritikája az Erdőről a felvidek.ma portálon.

A teljes cikk a felvidek.ma oldalon >>

A határon túlról jár próbákra a salgótarjáni színház egyik legproduktívabb színésze.

A Zenthe Ferenc Színház "Kedvenc színészeink" elnevezésű rendezvények legutóbb a felvidéki Erdélyi Gábor volt a vendége, akivel Susán Ferenc rendező beszélgetett.

A teljes cikk a nool.hu oldalon >>

Büszkén mondhatjuk: Nógrád megyét és Salgótarjánt is felhelyeztük az ország színházi térképére!

A Zenthe Ferenc Színház igazgatójával készített interjút a Kelet-Nógrádi Hírmondó abból az alkalomból, hogy a 2019-es évnek már mint kiemelt előadóművészeti szervezet vágott neki a salgótarjáni teátrium.

Az írás a lapozható kiadvány 8. oldalán található >>

Ahol kivágnák az igaz szerelem fáit, ott hull a forgács is.

Évadbeli harmadik premierjére készül a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház: a Színházi Világnapon, 2019. március 27-én mutatják be az Erdő című vígjátékot, egy fergeteges komédiát a szerelem, a hatalom és a pénz szentháromságáról.

A teljes cikk a 3100.hu oldalon >>

A magyar kultúrát ünnepelték a Zenthe Ferenc Színházban.

Tudatosan a magyar kultúra napja estéjére időzített premieren ifj. Zenthe Ferenc és Simon Lajos, a társulat igazgatója is köszöntötte közönséget, akik aztán egy kedves komédiának tapsolhattak.

A teljes cikk a nool.hu oldalon >>

A 2019-es év első bemutatója egy keserédes komédia volt Koltai Róberttel a főszerepben.

A gömörországi Juhász Dósa János is itt volt a Lovagias ügy premierjén, meg is írta élményeit.

A teljes cikk az Felvidek.ma oldalon >>

Nagy sikert aratott a Lovagias ügy!

Vastapssal jutalmazta a közönség a Zenthe Ferenc Színház újabb bemutatóját - erről írt a concretemedia.hu

A teljes cikk az Concretmedia.hu-n >>

" A következő évad meghatározó lesz számunkra" - a salgótarjáni színigazgató válaszolt

Kiemelt minősítésű előadó-művészeti szervezetté vált a Zenthe Ferenc Színház. A 2012-ben alakult salgótarjáni teátrum utolsóként csatlakozott a megyeszékhelyeken működő professzionális társulatok sorába. Simon Lajos ügyvezető igazgatót az Origo kérdezte.

A teljes cikk az ORIGO-n >>

Egyértelmű volt, hogy Zenthe Ferenc nevét kapja a színház

A 2012-ben alakult salgótarjáni teátrum utolsóként csatlakozott a megyeszékhelyeken működő professzionális társulatok sorába. Az azóta eltelt több mint hat év eredményeiről, a lehetséges jövőképről és Zenthe Ferenc szellemi örökségéről készült interjú Simon Lajos ügyvezető igazgatóval

A teljes cikk az ORIGO-n >>

Tarjáni társulat: támogatja az állam is, százmillióval

Jól zárult az óév és kedvezőbb feltételek között indulhat az új esztendő a Zenthe Ferenc Színház társulata számára. A közelmúltban született kormányhatározat szerint a salgótarjáni teátrum bekerült a kiemelt társulatok közé.

A teljes cikk az NOOL.HU-n >>

Kiemelt színházművészeti szervezetté nyilvánították a Zenthe Ferenc Színházat!

Salgótarján kulturális élete jelenének és jövőjének mérföldkövét jelenti az a kormányhatározat, mellyel bekerült az önkormányzati fenntartású kiemelt színházművészeti szervezetek közé a Zenthe Ferenc Színház.

A teljes cikk az 3100.HU-n >>

Príma-díj: kitüntetésekkel ismerték el a legjobbakat

Immár tizennegyedik alkalommal rendezte meg a Nógrád Megyei Príma-díj gálát a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) Nógrád Megyei Szervezete. Ezen alkalomból adták át a megyei príma-díjakat. Idén a Zenthe Ferenc Színház is átvehette e rangos elismerést.

A teljes cikk az NOOL.HU-n >>