Felolvasószínház

Premier: 2014. január 22.

T. Pataki László

Kit szerettél, Ádám? (Felolvasószínház)

T. Pataki László (1934-2009) író, rendező – az egykori Vertich Színpadstúdió vezetője. 

Ez az amatőr színjátszó társulat a Zenthe Ferenc Színház közvetlen szakmai és szellemi jogelődjének tekinthető.

T. Pataki László: Kit szerettél, Ádám? című színpadi játékát a Zenthe Ferenc Színház, mint duodrámát már korábban (2014-ben) nagy sikerrel mutatta be mind a Budapesti Madách Színházban, mind Salgótarjánban.

A szerző eredetileg megírt két monodrámáját a „Lidércláng”-ot és a „Lelkigyakorlat”-ot egy színpadi előadássá, egy darabbá sűrítve, felolvasószínházi formában most újra bemutatjuk, tisztelegve ezzel mind a szerző, mind a kétszáz éve született Madách Imre géniusza előtt.

A Tragédia-költő, valamint édesanyja, Majthényi Anna és felesége Fráter Erzsébet sorsából kibomlik a hármuk életének, egymáshoz való viszonyuknak sok, feloldhatatlan ellentmondása, és a szerző szándékának megfelelően: Fráter Erzsike – „Lidércke” erkölcsi rehabilitálása is megtörténik.

Őrültek Szigete

A szerző írja egyik kötetében:

„Hogy ki miért ír drámát, vagy drámai műveket, nem tudom.

Ám gyanítom, a legtöbbször valamilyen mély felháborodásból.

Mindebbe belevegyülhet a kíváncsiság, hogy vajon nekem sikerül-e?

Képes vagyok-e megragadni egy engem foglalkoztató problémát és azt, vajon bele tudom-e gyömöszölni egy drámai alkotásba?

Az „Őrültek szigete” történelemfilozófiai megfontolásokkal operál, ám ezek sem idegenek a jogelmélettől, ha Macchiavellire, Bodin-ra, Vico-ra vagy Rousseau-ra gondolunk.”

Kulin Ferenc irodalomtörténész – a darabról:

„Az Őrültek szigete történelemfilozófiai parabola olyan emberekről, akik a vegetálásra berendezkedő társadalom elől a bolondokházában találják meg a megfelelő körülményeket az alkotásra, a valós emberi kapcsolatokra.”

Részlet a műből:

„Főorvos: Ezek itt egyáltalán nem elmebetegek.

Adjunktus: Még mindig nem értem. Akkor mit keresnek itt:”

Marschalkó Zsolt

Kaméleonidász

Színházunk – ill. közvetlen jogelődje a Vertich Színpadstúdió – már több darabját bemutatta Marschalkó Zsoltnak (1962 – 2008), a salgótarjáni születésű tehetséges írónak.

Elsőként a Zsarnokölők című kétfelvonásos komédiáját állítottuk színpadra, majd ezt követték: a Gyóntatás, A tálentum, A maklári nők című komédiák, valamint a Homokvihar c. kétfelvonásos dráma, ez utóbbiak felolvasószínházi formában.

Kaméleonidász című kétfelvonásos vígjátékát az Újpesti Színház nagy sikerrel mutatta be 1994-ben.
Felolvasószínházi sorozatunkba nem csupán azért került be, mert szerettünk volna méltóképpen megemlékezni halála tizenötödik évfordulójáról, hanem elsősorban azért, mert felvállalt célkitűzésünk drámaírói munkássága szélesebb körű megismertetése. 

Mint oly sok művében, úgy ebben is hőseit meglehetősen frivolan mozgatja a történelmi helyzetekben. Nem idegen tőle a Mikszáthi irónia, a szereplők szellemesen beszélgetnek, s a drámai helyzetek is elementárisan humorosak.

Bár a darab ie. 480 körül, a Földközi-tenger egyik szigetén játszódik - tehát hősei ez esetben is, mint oly sok más színházi művében, a történelemben mozognak – fontos üzeneteket tartalmaz mai életünk, mai világunk számára.